Tukholma ja ympäristö

25.6.2023

Tukholma on kiehtova kohde. Sinne oli jännä karata teininä muutamaksi päiväksi. Oli tunnelbaana ja suuren maailman tuntua. Oli Kaknästornet, jonka juurella laidunsi lampaita. Gröna Lundin huvipuisto laitteineen, elävää historiaa kuten Skansen tai Gamla stan ja tietenkin laivamatka baareineen sekä taxfree ostoksineen. Sittemmin on viehätyksen perusteet muuttuneet ja käsitys Tukholman ympäristön upeista kohteista on saanut uutta sisältöä.

Allsångenista tutun Lasse Berghagenin sanoin:

Stockholm I mitt hjärta,
Låt mig besjunga dig nu,
Åldrad I ungdomlig grönska,
Öarnas stad, det är du!
Av städer jag känner I världen
Är du den stad som fått allt.
Genom Mälarens kärlek till havet
En blandning av sött och salt.

Alla muutama, minulle tärkeä kohde, joihin voisi oikeasti jäädä eikä vain tulla viikoksi kesäisin.

Tukholman saaristo

Purjehdusmielessä väylät on hyvin merkittyjä ja rannat syviä ilman ikäviä yllätyksiä. Ruotsissa ymmärretään pitää saaristo asuttuna tarjoamalla hyvät kulkuyhteydet töihin mantereelle. Vesibussit ja yhteysalukset suhaavat edestakaisin hieman huviveneilyä häiritenkin. Toinen merkillepantava seikka on tyylitaju rakentamisen osalta. Betonia ja savulasipintaa ei näy ja uudetkin talot sopeutuvat saaristomaisemaan.

Djurgården

Laajat puistoalueet ovat parasta Djurgårdenia. Miellyttävin niistä on Valdemars udde, johon on lyhyt matka navigaatioseuran Navis vierasvenesatamasta tai museoraitsikan kääntöpisteestä. KSSS:n venesatama huvipuiston juurella on hälyisä ja veneessä saa keinua rauhassa muutaman keskiyön tunnin. Siihen verrattuna Navis pienimuotoinen ja rauhaisa. Kävelymatkan päässä on huvipuisto Gröna Lund ja Skanssenin ulkoilmamuseo eläintarhoineen. Skanssenilla voi suvitiistaisin laulaa suorassa Allsången lähetyksessä ja Gröna lundin lavalle kiipeää kuuluisuuksia kuten John Fogerty ja CCR. Lisäksi Djurgårdenin saarella kolme huippuhienoa museota: Nordiska vaihtuvine näyttelyineen, pedantisti museoitu Vasa-laiva ja uudempaa historiaa Abba-museossa.

Gamla Stan

Sama pyhiinvaellus on tehtävä joka kesä: Kävelykatua Sergelin torilta vanhaan kaupunkiin ja takaisin. Moni muukin tuntuu tekevän, populaa on aina paljon vaeltamassa. Tunnelma vaihtuu nopeasti, kun siirtyy korttelin verran syrjään rauhallisille kujille, gallerioihin, kahviloihin, pikku puoteihin,… Suosittelen.

Lidingö

Lidingössä on ollut miellyttävä yöpyä vuosien varrella, kun sieltä on toimiva julkinen liikenne Tukholmaan. Bussilla tai Lidingöbana-junalla Ropsteniin ja vaihto tunnelbaanaan. Foresta hotellin naapurissa on mielenkiintoinen Millesgårdenin museo. Saaren itäpuoli on täyttä maaseutua ja sieltä löytyy yöpymiseen mm. Villa Lovik kylpylä, johon voi pistäytyä myös veneellä.

Saltsjöbaden – ”Saltis” eli ”Solsidan”

Saltsjöbaden syntyi 1889,  jolloin liikemies Wallenberg osti alueen  Tukholman itäpuolelta Nackasta perustaakseen sinne kylpyläalueen.

Saltsjöbanan rakennettiin Wallenbergin johdolla ja se valmistui 1893. Rautatie yhdistää Saltsjöbadenin Tukholman keskustaan.  Sillä pääsee kätevästi Slusseniin puolessa tunnissa ja lähdöt ovat puolentunnin välein. Lippu ostetaan laiturilta automaatista (42 SEK). Junan ikkunasta voi ihailla Tukholman saariston salmia ja Nackan betonislummia. Tilapäisesti juna pysähtyy jo hieman ennen Viking terminaalia ja loppumatka taittuu bussilla, koska Slussenia rakennetaan edelleen.

Saltsjöbanan

Grand hotel Saltsjöbaden

Saltsjöbadenin Grand hotel on avattu vuonna 1893. Sen esikuva löytyy Monacosta. Nykyisin Grand hotel on rapistunut, mutta entisen loiston voi vieläkin aistia. Harjoittelijavoimin toiminutta respaa asiakaspalvelu ei kiinnosta, joten merinäköalahuoneen saanti oli pidemmän väännön takana. Olisipa tyttö heti sanonut, että lisähintaan sellaisen saa;)

Huoneen saatuamme poikettiin ottamaan tervetulojuoma kattoterassille, jossa olikin tarjolla vaikuttava lista kuohuvia. Tarjoilijaa vaan ei näkynyt. Tarjoilijapoika piti hakea alakerran ravintolasta erikseen. Terassibaariin tullut kaveri ei tosin pystynyt Shampanjaa myymään, kun unohti juomakaapin avaimet alakertaan…

Positiivisena asiana kirjattakoot että Superior huone oli ihan ok. Aamiainen aurinkoisella terassilla oli maistuva ja kello 10:00 se korjattiiin tasmällisesti pois. Kissakin sai tulla hotelliin rattaissa ilman lisäveloitusta. Kts ranking sijoitus.

KSSS eli kuninkaallinen pursiseura

100 jalkainen kisavene laiturin päässä.

s/y August Moonin purjehdusreissuilta tuttu KSSS:n satama oli ennallaan yhtä ponttooniravintolaa lukuun ottamatta. Hotellin palveluflopin jälkeen varmistettiin illallisen onnistuminen kävelemälla KSSS rantaravintolaan. Holmen kök och bar tarjoili aikanaan loistavan Aasian makuisen vegesalatin ja raikkaan oluen laituriterassilla. Meno oli suht hillittyä, vaikka suuri osa asiakkaista ei purjehtijoita ollutkaan. Kesällä 2021 meno oli muuttunut. Tarjoilijaa ei työ kiinnostanut ja ruokakin oli melko kamalaa!

Viime visiitin jälkeen oli pieneen pursiseuran saareen rakennettu kolme kerrostaloa, mutta ne oli maastoutettu hyvin. Uimalaitokset olivat sentään ennallaan.

Veneilijälle tämä on hyvä välietappi Tukholman jälkeen, jos haluaa välttää Ruotsin laivoja ja edestakaisin sahaavia yhteysaluksia. Tästä on kiva jatkaa joko Sandhamniin tai Dalaröön.

Villat ja Solsidan

Saltsjöbaden oli 1900 luvun alussa ja on toki vieläkin yläluokan suosima alue.  Hotellin lähimaastoon on kehittynyt puutarha-/huvilakaupunginosa, jossa on turistin kiva kävellä ja ihailla miten hygge ja snygg elo voi parhaimmillaan olla.

Ruotsalaissarja Solsidan on kuvattu näissä maisemissa. Toisaalta kaikesta voi päätellä, että ”Saltiksen” asuinalueella asustelevat tosielämän Mickanit ja Freddet.  Alueella riittää niin merenrantaa, upeita huviloita, isoja taloja, kuin toinen toistaan upeampia purjeveneitä ja jahteja.

Kukkaisa kylä

Vehreyttä ja kukkaloistoa on lähes joka pihalla

Vaxholm

Vaxholm on kaunis pikkukaupunki kymmenisen mailia Tukholmasta itään. Se on saaristoliikenteen solmukohta, jonne pääsee niin tieyhteydellä kuin lukuisilla vesibusseilla. Sieltä voi jatkaa myös saaristokierrosta autolla Värmdön kautta Tukholman lounaispuolen saarille ja mantereelle Nackaan.

Kaupungilla on kiva kävellä ja ihailla taloja. Satama on varsin rauhaton. Lauttojen, yhteualusten ja pikkuveneiden liikenne keikuttaa venettä koko ajan. Yhtä levotonta on viettää yönsä rantahotellissa, jonne kuuluu laivojen töräyttelyt ja alakerran terassin äänet.

Dalarö

Dalarö on sympaattisen oloinen saaristokylä. Aikaa voi viettää ihastellen taloja ja maisemaa tai hyppäämällä Tukholman bussiin. Dalarössä tuntuu asuvan medelsvensson, jonka ei tarvitse olla miljonääri nauttiakseen kauniista merimaisemasta ja idyllisestä naapurustosta. Edustan laiturit ovat levottomia, mutta kylän toiselta puolelta löytyy Askfatshamnen, jossa on kaikki tarvittavat palvelut. Omaa rauhaa hakeville sopii lähistön Dalarö Skantsin linnoitussaari, johon sopii vain muutama vierasvene yöpymään. Hieman elitistisemmin aikaa voi viettää Små Dalarön laiturissa tai golf-Spa-hotellissa.

Nynäshamn

Nynäshamn on vilkas saaristokeskus: Yhteysalukset kuskaavat ulkosaarille, satamasta lähtee pikalautta Visbyyn, Tukholmaan on juna- ja moottoritieyhteys. Vieraslaituri on toiminut useamman Gotlannin reissun välietappina. Ranta on rakennettu turisteille saaristolaistyyliin. Kaupunki itsessään ei ole erityinen, mutta niemekkeen kiertävä rantatie tekee vaikutuksen upealla avomerimaisemallaan.

Havsbad on edullinen ja hintansa väärtti yöpymispaikka. Merikylpylässä on kolme saunaa, 36 asteinen maisemauima-allas. Kts ranking sijoitus.

Uppsala

Värikäs ja siisti yliopistokaupunki Uppsala ei Suomessa nauti ansaitsemaansa arvoa. Jokiranta on todella viihtyisä. Rautatieaseman lähistöllä on muutama hintalaatusuhteeltaan hyvä hotelli. Järviveneilyä en ole Ruotsissa kokeillut.

Österbybruk

Viehättävä ruukkikylä vesistön äärellä oli aikanaan erikoistunut meltorautaan. Mellotus tarkoittaa rautaseoksen hiilipitoisuuden alentamista, jolloin rautaseoksen muokkautumisominaisuudet paranevat. Terästä mellottamalla saadaan kankirautaa. Nimensä mukaisesti rautaseoksesta tulee tällöin meltoa, helpommin muokkautuvaa. Parin tuhannen asukkaan kylässä on satunnaisen matkailijan mukava pysähtyä ja jaloitella. Kohtaamisista päätellen siellä asuu hyväntuulisia, kenties jopa onnellisia ja kiireettömiä ihmisiä.

Norrtälje

Ennen risteilyaikakautta ”ruotsinlaivat” kuljettivat rahtia ja ihmisiä Turun ja Norrtäljen välillä. Sataman valinnalle lienee perusteensa, kuten hyvä maantieyhteys ja suojaisa lahti Ahvenanmeren reunalla. Lahden rannalla keskustasta hieman itään, onkin pari vierasvenelaituria. Norrtäljen vanha keskusta on viehko alue kävellä. Sen reunamilla on pientä säröä, kun puutaloidylli kohtaa pilvenpiirtäjät.

Suositus

Suosittelen Tukholmaa, Dalarötä, Norrtäljeä, Nynäshamnia ja Saltsjöbadenia niin purjehduskohteiksi kuin autolla tai junalla liikkuville. Vaxholm sopii enneminkin lyhyeen pysähdykseen kuin yöpymiseen ja Uppsalasta kannattaa nauttia myös yöpyen. Liikenne on tehty kaikille helpoksi ja kanssaliikkujat huomioivat muut paremmin kuin missään.

Erityistä: Ruotsi kissan tai koiran kanssa reissaaville. Vege tai vegaanikin pärjää mainiosti. Lapsille ei ehkä niin mielenkiintoinen kohde.

Tulen ja jään:  Periaattessa Tukholman seutu voisi olla paratiisi, jonne joskus jään asumaan. Idyllinen ympäristö ja uutta kieltäkään ei tarvitsisi opetella. Rauhallista ja toisaalta Tukholman palvelut lähellä.

Miten paratiisikriteerit täyttyvät?

”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu noin 7½/10, sillä sää on yhtä kurja kuin Suomessa, eläminen varsin kallista ja jääminen ei kiehdo.

☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla
☐ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto)
☐ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa
☑ maisema on kaunis
☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla
☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla
☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti
☑ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää
☑ Tulen ja ☐ jään kokemus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *