Rein ja Alpit

Tulen ja jään on viihtynyt parhaiten meren rannoilla ja suuri osa kohteista onkin saaria. Vesi on siis keskeinen elementti, joten jatketaan luontevasti paratiisin etsintää Reinin ja sen sivujokien varsilta. Jokilaaksoihin on tutustuttu vuosien varrella pala palalta ja yhteenvetona voi todeta, että suurkaupunkien ulkopuolella on todella kaunista ja ihmiset ystävällisiä. Aloitetaan sarja Alppien reunoilta Liechtensteinista. Seuraavaksi matkataan Ruhrin alueelta etelään Rüdesheimiin asti Reinin molemmilla rannoilla ja kolmas Rein-teemainen maisema löytyy Moselin laaksosta.

Liechtenstein

Moni suomalainen kunta on pinta-alaltaan suurempi kuin Liechtenstein. Asukkaita on pikkukaupungin verran eli alle 40.000. Puolet näistä käy töissä naapurimaissa ja saman verran töissä käydään naapurien puolelta. Näin ollen turistikin ylittää rajan huomaamattomasti.

Junamatka helmikuun 2020 alkupuolella Münchenistä Sveitsin St Gallenin kautta kautta Buchsiin kesti nelisen tuntia. Harmi, että oli pimeää, niin Boden seen rannat jäivät näkemättä. Raja Sveitsin ja Liechtensteinin välillä ylitettiin 10 minuutin bussimatkalla ja samalla ylitettiin Rein. Loppumatka Vaduzista Triesenbergiin mentiin taxilla, kun ei käsitettyn, että eurot ovat ihan käypä maksuvaluutta Frangien rinnalla, joita meillä ei ollut. Maksukortti ei bussikuskille kelvannut.

Triesenberg

Ajankohta oli mainio. Sesonki oli alkamassa, mutta muita turisteja ei vielä näkynyt ja Covid19 oli vasta lähestymässä Italian suunnalta.

Hotelli Kulmin parvekkeella oli saavuttaessa pakkasen raikas vuoristotuoksu ja laaksossa näkyi kylän öiset valot ja niiden yläpuolella kajasti lumihuippuiset vuoret. Aamulla herätessä ja Kulmin aamiaisterassilla istuessa oli hienoa seurata valon voittoa varjoista vuorten rinteillä. Alla muutama tunnelmaotos Triesenbergistä.

Vaduz

Ruhtinaskunnan pääkaupunki Vaduz on miellyttävä pikkukaupunki. Kaupunki on rakennettu tien kahtapuolen. Ylhäällä rinteessä on ruhtinaan linna ja vastapuolella Rein ja Sveitsi. Sveitsin puolella joen rannalla valtatie E43 Saksan Würzburgista Alppien halki/ali Milanon suuntaan Välimerelle. Joessa liikkuu harvakseltaan jokialuksia, mutta sen sijaan E43 tuntuu olevan konttirekkojen valtaväylä.

Linna ei ole avoinna yleisölle, mutta paikalliset pääsevät vierailemaan linnan puistossa kerran vuodessa elokuussa. Linna on rakennettu 1300-luvulla ja Vaduzin historia juontaa Rooman valtakunnan aikoihin 400-luvulle.

Paluujuna Vaduzista seurasi Reinin vartta ja oli ilo katsoa millaisia pihoja ja taloja radan ja joen rannalla on.

Feldkirch

Juna saapui Feldkirchiin Itävaltaan noin puolen tunnin köröttelyn jälkeen ja kuinkas ollakaan: kylää halkoi Reinin sivuhaara  Ill. Pari tunnelmakuvaa ja herkuttelu kylän ainoassa italialaisessa ravintolassa Pizzeria Carusossa ennen Münchenin junaan hyppäämistä.

Tulen ja jään

Liechtenstein on kaikkineen mielenkiintoinen kokemus. Ystävällisiä, kiireettömiä ihmisiä, joilla normi lounas kesti parikin tuntia. Puhtaan raikasta vuoristoilmaa ja mahtavat maisemat. Hyvää ruokaa ja keskeinen sijainti, josta on lyhyt ajomatka Välimerelle ja Keski-Euroopan mielenkiintoisiin kaupunkeihin. Riittäisivätkö ne syiksi tulla ja jäädä? Varmasti.

Hieman hintavaa eläminen toki on, mutta eihän mitään hyvää saa ilmaiseksi. Koulusaksalla pärjää ja kaikki tuntuvat osaavan englantia.

Yleensä tuleminen on hauskempaa kuin jääminen, mutta tämä kääpiövaltio tarvitsee vielä toisen katselmuksen ennen asiasta voi olla aivan varma. Juuri nyt tuntuu, että jääminen olisi mahdollista!

Miten paratiisikriteerit täyttyvät?

”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu 7½/10, sillä sää ei suosi ja pidemmän päälle jääminen voisi kyllästyttää tai arki tulla kalliiksi.

☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla
☐ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto)
☐ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa
☑ maisema on kaunis
☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla
☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla
☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti
☑ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää
☑ Tulen ja ☐ jään kokemus

3 Replies to “Rein ja Alpit”

  1. Kiitos hienosta kuvauksesta ja kuvista. Muutama kerta on pyörähdetty Liechtensteinissa, pitääpä taas poiketaensi kerralla. Koko viime lokakuu vietettiin Sveitsissä vähän samankaltaisissa maisemissa.

    1. Kiitos Juha kehuista.
      Me ollaan lähestytty Alppeja eri suunnilta ja oltu lähinnä reunoilla.
      Kunnon Alppiloma pitäisi pitää joskus sesonkien ulkopuolella. Liechtensteinin pikareissusta tykättiin. //Mikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *