Havsvidden

Havsvidden – lomaparatiisimme Getassa

28.12.2023

Havikseen on ollut aina kiva lähteä. Mielessä oleva matkasuunnitelma  rentouttaa; perilläolosta puhumattakaan.

Huom! Blogi on alunperin julkaistu 21.7.2018, mutta sitä on täydennetty 1.9.2018, 12.11.2018, 8.1.2020, 27.6.2020, 26.6.2023 ja 28.12.2023 uusilla kokemuksilla.

Havsvidden sijaitsee Getalla, Pohjois-Ahvenanmaalla, Perämeren etelä-reunalla.

Spa ennen remppaa ja uimalaituri

Olemme viettäneet siellä vierasvenesatamassa kolme juhannusta ja Svithuseteissa kolme joulua, joten oli kiva käydä katsastamassa tunnelmat muutaman välivuoden jälkeen. Saavuttaessa tunnelmat olivat suorastaan raikkaan viileät, kun pohjoistuuli oli puuskissa jopa 28m/s. Tuulen vuoksi vierasvenesatama oli tyhjä, vaikka oli juhannusaatto. Mökin ovi oli kädestä avattaessa ja kun kamat oli saatu autosta mökkiin, oli aikaa katsella sekä meren kiehumista edustan riutoilla ja naapurin rouvan tunteilua autosta, jota saatu sillä siunatulla sekunnilla pois silmistä.

Juhannusaatto 2018 klo 15:00 ja puuskat jopa 28m/s

Huhtikuussa sää ja maisema vaihtuu nopeasti. Alla Kliphus kolmosen maisemat yhden vuorokauden sisällä:

Juhannukset

Juhannuksen auringon lasku on upea, jos sattuu pilvetön ilta. Haviksen rannalla pystytetään minimaistonki, lauletaan kansallislaulut ruotsiksi (siis Du gamla, du friia, Vårt land ja tietenkin Ålänningens sång) ja maistellaan herkullista paikallista omenatuoremehua. Pienimuotoista ja kivaa, muttei  kovin sykähdyttävää.

Jos haluaa oikean, aidon juhannussalon pystytyksen tai jopa osallistua koristamiseen ja pystytykseen, niin pitää polkea vuokrapyörällä Getan kirkonkylään noin 14km. Siellä vedetään kaikki klassiset lastenlaulut ja tanssitaan piirileikit salon ympäri. Kesän 2018 pystytys siirtyi kovan tuulen vuoksi Juhannuspäivälle. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Tunnelmaa saattaa pilata myös käytöstavattomat suomalaiset, joiden mielestä on mukavaa oikoa mökkiterassien vierestä ja loukkaantua äänekkäästi, jos heitä kehottaa käyttämään oikeita reittejä rannalle.

Juhannusseremoniamestari ja juhannusneidot kesällä 2011
Maistonki vuosimallia 2018

”Morsgrisar är vi allihopa” sopii myös juhannuksen piirileikkiä rytmittämään. Salko koristeineen oli hyvässä kunnossa elokuun lopulla, mutta siivottu pois marraskuun alkuun mennessä.

Joulut

Joulut ovat olleet uskomattoman tunnelmallisia ja rauhallisia. Vaikka kesällä Ruotsin läheisyys tuntuu asiakaskunnassa, jouluna vieraat ovat tyypillisesti Pohjoismaista, Saksasta ja Briteistä. Jouluna on voinut olla niin (epä)sosiaalinen kuin sillä hetkellä itsestä tuntuu.

Joulun tunnelmaan on viimeistään päässyt kiinni, kun on aattoiltapäivällä käynyt Getan joulukirkossa kuulemassa kyläläisille pidettyä joulusaarnaa.  Pieni 1400-luvun lopulla rakennettu kivikirkko täyttyy jo hyvissä ajoin. Kirkkoherra Janne jaksaa saarnassaan huomioida heidät, joiden joulupöytä ei notku herkuista ja kannustaa hyväntekeväisyyteen sekä kunnioittavaan suhtautumiseen. Paikalliset tietävät saarnan kuuluaan varmasti, kuka on yrminyt ketä ja kenties jatkossa asiat sujuvat paremmin. Täällä pappi todella tuntee laumansa ja huolehtii, että kaikki muistavat tulla säännöllisesti sunnuntaiaamuisin kirkkoon. Lopuksi tuttujen jouluvirsien jälkeen kirkkoherra kättelee kaikki, katsoo silmiin ja toivottaa aidosti hyvää joulua (ei korona-kaudella).

Jouluateriat ovat olleet joko buffetpöydälle katettuja tai à la carte listalta poimittavia suomalaisia ja ruotsalaisia joulun perinneruokia sekä tietenkin runsaasti kalaa erimuodoissa.

Päärakennuksessa voi osallistua jouluaskarteluihin tai kokea ruotsalaisen joulun syvin olemus katsomalla Kalle Ankaa telkkarista;) spa-rakennuksen vieressä on pieni savusauna ja kuumavesipunkka, jotka lämpiävät aattoillaksi. Punkan vesi oli todella kuumaa ja raikaspakkastuuli hyytävää eli konkreettinen tulen ja jään -kokemus;)

Mökin tai span terassilla jacuzzissa rentoutuu. Vesi on 36-38 asteista ja ilma milloin pakkasella ja milloin muutaman asteen lämpimän puolella. Ulkopuolisten mielestä voi näyttää hassulta, kun istumme punkassa tunti tolkulla pipo päässä merta tähystäen, mutta meille se on rentouttava keino päästä irti stressistä.

Huom! Spaa laajeni saunasiivellä keväällä 2020 ja jacuzzi poistui

Jouluperinne katkesi meidän osalta, kun etsimme välillä muita vaihtoehtoja.  Jouluna 2017 olisimme palannet Havikseen, mutta ravintola herkkuineen  ei ollutkaan avoinna, joten pieni svithus jäi vuokraamatta. Nykyisin ravintola on avoinna satunnaisina syysviikonloppuina, mutta ei jouluna. Onneksi klipphus-mökkien keittiöt ovat parempia kuin monilla on kotona, joten joulut on omatoimisesti kokaten pelastettu. Tosin vanhaa kansainvälistä, rentoa joulua jää kaipaamaan.

Kiireettömyys on näissä jouluissa ollut parasta. On ollut aikaa katsoa auringon nousua ja taivaan rannan upeaa väriloistoa, kuten joulun 2015 terassimaisema yllä.

Joulu 2022 Klipphus kolmessa

Ravintola

Ravintola on päärakennuksessa kallion laella ja sieltä on todella upea näköala merelle. Varsinkin lämpimänä kesäiltana on terassilla mukava istua ja katsella, kun punainen aurinko solahtaa sihisten Perämereen. Kesäyönä meri hohkaa lämpöä ja valoa lyhyen pimeän ajan.

Ravintola on toistuvasti yltänyt Michelinin White listalle. Niin à la carte -annokset kuin aamiaisbuffet ovat olleet loistavia! Alueen historiaan liittyykin tunnetut kokit. Aivan aluksi paikalla oli vain ravintola, jota pyöritti Strömsöstäkin tuttu Michael ”Micke” Björklund. Meille mieleen jäävintä lienee muutama vuosi sitten kokannut Christian ”Borgå” Sveholm, joka lisäsi lakritsiuutetta niin leipään kuin Creme bruleehen. Myös aiemmin tarjolla ollut ohut merisuolalla maustettu ruisnäkkileipä on painunut makuhermoihin pysyvästi.

Yllä ravintolan terassi elokuun lopulla 2018. Lämmintä vielä auringon laskun aikaankin.

Juhannuksena 2018 ei vastaavaa wow-kokemusta tullut. Juhannuksen seisovassa pöydässä oli tarjolla uusien perunoiden kaverina kebabia!?! Aamiaispöytäkin oli kalpea muisto entisistä ajoista. Ravintola pyöri selkeästi kesäharjoittelijavoimin, jotka kirjaimellisesti pyörivät ja hyörivät saamatta mitään aikaiseksi. Kirjasin juhannusreissun palautteeseen, että osaamattoman tarjoilijan piti kysyä kaikki yksityiskohdat pääkokilta,  tarjoilu oli paiskivaa eikä huomioi asiakasta. Ruoka  oli lisäksi mautonta!!! 

Ilmeisesti palautteemme on mennyt perille. Henkilökuntakin oli uusiutunut. Elokuussa  meitä isännöi Edvin loistavalla asenteella. Nuorimies huomioi kaikki asiakkaat, vaikka illallisella oli likemmäs 75 vierasta. Hyvä ruoka ja parempi mieli! Edvin piti ryhtiä ja herätti alas vajonneen ravintolan useammaksi kesäksi. Mielenkiinnolla odotamme mille mallille toiminta palautuu hänen jälkeensä kesäksi 2025.

Alkupalaksi paahdettua punajuurta kutun juustolla. Annos elokuulta 2018. Nam!

Ravintolaa on vuosien saatossa luvattu ympärivuotiseksi ja parhaimmillaan se olikin auki talviviikonloput. Tasokin on vaihdellut: esimerkkinä Ålands pannkaka, joka on ollut joskus ollut loistavaa ja yhden kerran huonosti mikrossa sulatettua mössöä! Lienee haastavaa saada asiakkaat tunnin ajomatkan päähän Maarianhaminasta talvella tai mökin omistajia illallistamaan syys- tai kevätviikonloppuina. Pari konkurssiakin taitaa olla takana kertomassa toiminnan ja sijainnin haasteista. Kevään 2020 korona taisi tyhjentää jälleen kassan ja ravintola aukesi vasta juhannuksena.

Klipphus

Koska ulkopuoliset eivät ole saaneet omistaa maata Ahvenanmaalla, ratkaistiin ongelma innovatiivisesti alueen omistavalla kiinteistöosakeyhtiöllä. Osa klipphuseista onkin vuokrattavissa, kun osakkaat eivät itse niitä käytä. Vanhimmat kalliohuvilat ovat parhaimmilla näköalapaikoilla. Niiden koko vaihtelee 110-180 m2 välillä. Sisustus on vaalea ja pohjoismaisen tyylikäs. Niissä on tyypillisesti kaksi tai kolme makuuhuonetta, toimiva keittiö ja avara olohuone oikealla takalla. Olohuoneista on upea näkymä merelle ja kaikissa ”mökeissä” on iso terassi.  Varustetaso (sauna, jacuzzi,…) riippuu omistajan valinnoista. Yöpyminen maksaa neljästä kuuteen sataan  ja ostaminen vanhojen myynti-ilmoitusten perusteella 460.000-890.000 euroa.

Jos mökin numero on alle kymmenen, niin maisemakin on useimmiten hyvä. Jacuzzi löytyy ainakin seuraavista huviloista: 3, 4 ja 7 (Villa Kristina).Myös 16, 17 ja 28 vaikuttavat hyviltä.

Mökit ja palvelut kartalla. Näistä nyt on Havsviddenin kautta vuokrattavissa 5, 7,  11, 12, 13, 38, 40, 42,  15, 16, 17, 19,  26, 27, 29, 30, 31,  32 ja 33. Tilanne elää ja muutamia muitakin mökkejä on tarjolla Airbnb jne kautta. Kts ranking sijoitus.

Svithuset

Jotkin svithuseista on vuokrattavissa. Pienestä  33 m2 koosta huolimatta niissä on minikeittiö, sauna, tunnelmatakka, olohuone ja makuuhuone. Sisustus on vaalea ja pohjoismaisen tyylikäs. Kaikista huoneista on upea näkymä merelle ja kaikissa on iso terassi. Varustetaso (sauna, jacuzzi,…) riippuu omistajan valinnoista. Yöpyminen maksaa kolmensadan euron pintaan ja ostaminen reilut 300.000 euroa.

Maisemavuode
Alhaalta rannasta katsottuna terassit näyttävät hurjilta.

Svithus 30 on hieman ylempänä rinteessä ja siinä on oma jacuzzi. Sen keittiövarustus on suorastaan surkea. Svithus 31 on tosi hyvä, mutta siinä ei ole jacuzzia. Svithus 32 muistuttaa hääsviittiä, ilman jacuzzia. Svithus 33:sta on hyvät maisemat ja sinne on tasainen kulkuyhteys. Tämän hetken suosikkimme olisi Svithus 34 jacuzzilla, mutta sitä ei ollut 2018 jälkeen enää vuokrattavissa.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Uutena ideana on lanseerattu kalliolle sijoittuvat rivarit, joiden hinta on noin 4000€/m2 ja samalla omistaja sitoutuu antanaan sen vuokrattavaksi vähintään kolmeksi viikoksi sesongin aikana. Mainosvideoiden perusteella  modernit ja tyylikkäät asunnot, mutta ajatus siitä, että vieressä seinän takana tai yläkerrassa rentoutuu/juhlii joku toinen porukka, ei synnytä meille ”tulen ja jään” -omistaksi ideaa. Nyt, kun rivarit on valmiina, voi todeta ettei todellakaan meidän juttu olla niin tiiviisti.

Hotelli

Hotellia me emme ole itse testanneet, mutta tavalliset huoneet vaikuttavat ankeilta yöpymiskopeilta ilman merinäköalaa. Sviitin maisemat ja terassit ovat vaikuttavammat, mutta jotenkin tuntuu, ettei niidenkään hinta-laatusuhde kohtaa.

Liikuntaa ja nautiskelua

Rantakalliot ja mäntymetsä tarjoavat mukavat ulkoilumaastot. Ulkoilureitit on merkattu maastoon. Hotellilta voi vuokrata fillarit, soutuveneen  tai kanootin. Jos kuntoa riittää, voi vaikka polkaista itsensä Geta bergetille maisemia ihailemaan. Autolla pääsee kokemaan kaikki Ahvenanmaan pääsaaren nähtävyydet vaikka yhdellä päiväretkellä, koska etäisyydet ovat lyhyitä.

Hotellin kylpylässä on uusittu maisemasaunaosasto ja uima-allas, mutta valitettavasti iso poreallas terassilta on jo poistettu. Alhaalla rannassa on uimalaiturin päässä pieni sauna. Sesongin aikana on span seinustabaari avoinna ja siitä voi ostaa virvokkeita sekä pientä purtavaa.

Vierasvenelaituri

Tuuliennusteisiin kannattaa tutustua ajoissa ja  perillekin päästyä niitä on hyvä seurata. Aallonmurtajan suojaan pääseminen ei aina ole helppoa. Jos pohjoisen puoleinen tuuli on yli 5-6 m/s, tuntuu rantakallioiden ja riuttojen välinen kapea väylä liian uskaliaalta.  Kevyemmälläkin tuulella ruoripojan syke nousee, kun yrittää nähdä vastarannan minimaaliset linjakolmiot. Vaikka veneen saisikin poijuun, ei kannata jäädä aivan laiturin päähään, koska aallonmurtajan päässä vellova ristiaallokko ja virtaukset voivat tehdä olon epämukavaksi.

s/y August Moon suvella 2012 vierellä ystävälliset ruotsalaiset, jotka pelastivat rantautuessa pudonneet aurinkolasit.

Pohjoispuolella varsinaiset palvelusatamat ovat harvemmassa.  August Moonin reitti on usein kulkenut Bomarsundin Notvikenistä Havsviddeniin ja sieltä joko Eckerön Käringsundiin tai Maarianhaminan Länsisatamaan. Peruspalvelut ovat sähkö, vesi ja polttoainetankkaus ja yöpymismaksu on kesällä 2018 huikea 44€/yö. Muutama vuosi sitten se taisi olla normaalisti 30 euroa ja heinäkuussa tuplamaksu!

Geta

Kesällä hyllyvalikoima täyttää mainiosti eväskorit

Getan kylä on hiljainen. Paikalliset kokoontuvat kahville ja parantamaan Ahvenanmaata kyläkauppaan. Kauppa on pieni, mutta monipuolinen.

Sankt Göranin kirkon lisäksi toinen nähtävyys lienee Getabergen. Kallion laki on 99 metriä meren pinnan yllä. Hyvällä säällä näkyy kauas merelle ja maalle ja huonolla kelillä vain lähimmät käkkärät männyt. Jos on autolla liikkeellä, voi tutustua hieman laajemmin maisemiin.

Kylärantaidylliä venevajoineen

Suosittelen  13 vuoden kokemuksella Havsviddeniä niin purjehduskohteeksi kuin autolla liikkuville, mutta ravintola- ja hotellisuositusta ei arvaa kirjata, kun kaikki on sen hetkisestä henkilökunnasta kiinni.

Erityistä: Sopii myös kissan tai koiran kanssa reissaaville. Vege tai vegaanikin pärjää mainiosti. Lapsille on paljon toimintaa, jos meri, luonto, uiminen jne. kiinnostavat.

Tulen ja jään:  Joka kerta, kun Havikseen on tultu stressiä purkamaan, on mieleen tullut, että täällä pitäisi olla useammin ja pidempään. Plussaa on mahtavat maisemat,  tyylikäs ympäristö ja uutta kieltäkään ei tarvitse opetella. Tultu on vähintään kerran vuodessa ja jääminenkin on ollut vakavasti mielessä. Spekulaatioiden ja haaveiden jälkeen hiipii epäilys, että kuluisiko aika ja mitä voisi tehdä, jos oikeasti asuisi talvenkin yli…

Kahdenkymmenen visiitin jälkeen uskon, että tulen jälleen, mutta  tuskin jään koskaan asumaan.  Ilmasto on kuin Suomessa ja asumiskustannukset ovat huikeat. Arki on jopa kalliimpaa kuin Manner-Suomessa.

Miten paratiisikriteerit täyttyvät?

”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu noin 7/10, sillä sää on yhtä kurja kuin kotosalla, eläminen saaristoidyllissä hävyttömän kallista ja kulkuyhteydet hankalia.

☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla
☐ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto)
☐ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa
☑ maisema on kaunis
☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla
☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla
☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti
☐ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää
☑ Tulen ja ☐ jään kokemus

One Reply to “Havsvidden”

  1. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan? Pitäiskö olla milloinkaan.
    Sain hyvän kuvan olostanne siellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *