Havsvidden – lomaparatiisimme Getassa
26.6.2023
Havikseen on ollut aina kiva lähteä. Mielessä oleva matkasuunnitelma rentouttaa; perilläolosta puhumattakaan.
Huom! Blogi on alunperin julkaistu 21.7.2018, mutta sitä on täydennetty 1.9.2018, 12.11.2018, 8.1.2020, 27.6.2020 ja 26.6.2023 tuoreimpien matkojen kokemuksilla.

Havsvidden sijaitsee Getalla, Pohjois-Ahvenanmaalla, Perämeren etelä-reunalla.
Olemme viettäneet siellä vierasvenesatamassa kolme juhannusta ja Svithuseteissa kolme joulua, joten oli kiva käydä katsastamassa tunnelmat muutaman välivuoden jälkeen. Saavuttaessa tunnelmat olivat suorastaan raikkaan viileät, kun pohjoistuuli oli puuskissa jopa 28m/s. Tuulen vuoksi vierasvenesatama oli tyhjä, vaikka oli juhannusaatto. Mökin ovi meinasi lähteä kädestä aina avattaessa ja kun kamat oli saatu autosta mökkiin, oli aikaa katsella meren kiehumista edustalla olevilla riutoilla.






Huhtikuussa sää ja maisema vaihtuu nopeasti. Alla Kliphus kolmosen maisemat yhden vuorokauden sisällä:




Juhannukset
Juhannuksen auringon lasku on upea, jos sattuu pilvetön ilta. Haviksen rannalla pystytetään minimaistonki, lauletaan kansallislaulut ruotsiksi (siis Du gamla, du friia, Vårt land ja tietenkin Ålänningens sång) ja maistellaan herkullista paikallista omenatuoremehua. Pienimuotoista ja kivaa, muttei kovin sykähdyttävää.
Jos haluaa oikean, aidon juhannussalon pystytyksen tai jopa osallistua koristamiseen ja pystytykseen, niin pitää polkea vuokrapyörällä Getan kirkonkylään noin 14km. Siellä vedetään kaikki klassiset lastenlaulut ja tanssitaan piirileikit salon ympäri. Kesän 2018 pystytys siirtyi kovan tuulen vuoksi Juhannuspäivälle. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Juhannusseremoniamestari ja juhannusneidot kesällä 2011

Maistonki vuosimallia 2018. ”Morsgrisar är vi allihopa” sopii myös juhannuksen piirileikkiä rytmittämään. Salko koristeineen oli hyvässä kunnossa elokuun lopulla, mutta siivottu pois marraskuun alkuun mennessä.
Joulut
Joulut ovat olleet uskomattoman tunnelmallisia ja rauhallisia. Vaikka kesällä Ruotsin läheisyys tuntuu asiakaskunnassa, jouluna vieraat ovat tyypillisesti Pohjoismaista, Saksasta ja Briteistä. Jouluna on voinut olla niin (epä)sosiaalinen kuin sillä hetkellä itsestä tuntuu.

Joulun tunnelmaan on viimeistään päässyt kiinni, kun on aattoiltapäivällä käynyt Getan joulukirkossa kuulemassa kyläläisille pidettyä joulusaarnaa. Pieni 1400-luvun lopulla rakennettu kivikirkko täyttyy jo hyvissä ajoin. Kirkkoherra jaksaa saarnassaan huomioida heidät, joiden joulupöytä ei notku herkuista ja kannustaa hyväntekeväisyyteen sekä kunnioittavaan suhtautumiseen. Paikalliset tietävät saarnan kuuluaan varmasti, kuka on yrminyt ketä ja kenties jatkossa asiat sujuvat paremmin. Täällä pappi todella tuntee laumansa ja huolehtii esim soittamalla, että kaikki muistavat tulla säännöllisesti sunnuntaiaamuisin kirkkoon. Lopuksi tuttujen jouluvirsien jälkeen kirkkoherra kättelee kaikki, katsoo silmiin ja toivottaa aidosti hyvää joulua.

Jouluateriat ovat olleet joko buffetpöydälle katettuja tai à la carte listalta poimittavia suomalaisia ja ruotsalaisia joulun perinneruokia sekä tietenkin runsaasti kalaa erimuodoissa.
Päärakennuksessa voi osallistua jouluaskarteluihin tai kokea ruotsalaisen joulun syvin olemus katsomalla Kalle Ankaa telkkarista;) spa-rakennuksen vieressä on pieni savusauna ja kuumavesipunkka, jotka lämpiävät aattoillaksi. Punkan vesi oli todella kuumaa ja raikaspakkastuuli hyytävää eli konkreettinen tulen ja jään -kokemus;)
Mökin tai span terassilla jacuzzissa rentoutuu. Vesi on 36-38 asteista ja ilma milloin pakkasella ja milloin muutaman asteen lämpimän puolella. Ulkopuolisten mielestä voi näyttää hassulta, kun istumme punkassa tunti tolkulla pipo päässä merta tähystäen, mutta meille se on rentouttava keino päästä irti stressistä.

Jouluperinne katkesi meidän osalta, kun etsimme välillä muita vaihtoehtoja. Jouluna 2017 olisimme palannet Havikseen, mutta ravintola herkkuineen ei ollutkaan avoinna, joten mökkikin jäi vuokraamatta. Kuulemamme mukaan 2018 jouluna ravintola saattaa olla auki (ja toisaalta isompien mökkien keittiöt ovat niin hyvin varusteltuja, että joulua voi viettää rajoituksetta. Päivitetty koronakevään tieto: kylpylä ja ravintola ovat suljettuina lokakuusta juhannukseen.

Kiireettömyys on näissä jouluissa ollut parasta. On ollut aikaa katsoa auringon nousua ja taivaan rannan upeaa väriloistoa, kuten joulun 2015 terassimaisema yllä.
Joulu 2022 Klipphus kolmessa







Ravintola
Ravintola on päärakennuksessa kallion laella ja sieltä on todella upea näköala merelle. Varsinkin lämpimänä kesäiltana on terassilla mukava istua ja katsella, kun punainen aurinko solahtaa sihisten Perämereen. Kesäyönä meri hohkaa lämpöä ja valoa lyhyen pimeän ajan.
Ravintola on toistuvasti yltänyt Michelinin White listalle. Niin à la carte -annokset kuin aamiaisbuffet ovat olleet loistavia! Alueen historiaan liittyykin tunnetut kokit. Aivan aluksi paikalla oli vain ravintola, jota pyöritti Strömsöstäkin tuttu Michael ”Micke” Björklund. Meille mieleen jäävintä lienee muutama vuosi sitten kokannut Christian ”Borgå” Sveholm, joka lisäsi lakritsiuutetta niin leipään kuin Creme bruleehen. Myös aiemmin tarjolla ollut ohut merisuolalla maustettu ruisnäkkileipä on painunut makuhermoihin pysyvästi.

Yllä ravintolan terassi elokuun lopulla 2018. Lämmintä vielä auringon laskun aikaankin.
Juhannuksena 2018 ei vastaavaa wow-kokemusta tullut. Juhannuksen seisovassa pöydässä oli tarjolla uusien perunoiden kaverina kebabia!?! Aamiaispöytäkin oli kalpea muisto entisistä ajoista. Ravintola pyöri selkeästi kesäharjoittelijavoimin, jotka kirjaimellisesti pyörivät ja hyörivät saamatta mitään aikaiseksi. Kirjasin juhannusreissun palautteeseen, että osaamattoman tarjoilijan piti kysyä kaikki yksityiskohdat pääkokilta, tarjoilu oli paiskivaa eikä huomioi asiakasta. Ruoka oli lisäksi mautonta!!!
Ilmeisesti palautteemme on mennyt perille. Henkilökuntakin oli uusiutunut. Elokuussa meitä isännöi Edvin loistavalla asenteella. Nuorimies huomioi kaikki asiakkaat, vaikka illallisella oli likemmäs 75 vierasta. Hyvä ruoka ja parempi mieli!

Ravintolaa on vuosien saatossa luvattu ympärivuotiseksi ja parhaimmillaan se olikin auki talviviikonloput. Tasokin on vaihdellut: esimerkkinä Ålands pannkaka, joka on ollut joskus ollut loistavaa ja yhden kerran huonosti mikrossa sulatettua mössöä! Lienee haastavaa saada asiakkaat tunnin ajomatkan päähän Maarianhaminasta talvella tai mökin omistajia illallistamaan syys- tai kevätviikonloppuina. Pari konkurssiakin taitaa olla takana kertomassa toiminnan ja sijainnin haasteista. Kevään 2020 korona taisi tyhjentää jälleen kassan ja ravintola aukesi vasta juhannuksena.
Klipphus
Koska ulkopuoliset eivät ole saaneet omistaa maata Ahvenanmaalla, ratkaistiin ongelma innovatiivisesti alueen omistavalla kiinteistöosakeyhtiöllä. Osa klipphuseista onkin vuokrattavissa, kun osakkaat eivät itse niitä käytä. Vanhimmat kalliohuvilat ovat parhaimmilla näköalapaikoilla. Niiden koko vaihtelee 120-180 m2 välillä. Sisustus on vaalea ja pohjoismaisen tyylikäs. Niissä on tyypillisesti kaksi tai kolme makuuhuonetta, toimiva keittiö ja avara olohuone oikealla takalla. Olohuoneista on upea näkymä merelle ja kaikissa ”mökeissä” on iso terassi. Varustetaso (sauna, jacuzzi,…) riippuu omistajan valinnoista. Yöpyminen maksaa neljästä kuuteen sataan ja ostaminen vanhojen myynti-ilmoitusten perusteella 460.000-890.000 euroa.







Jos mökin numero on alle kymmenen, niin maisemakin on useimmiten hyvä. Jacuzzi löytyy ainakin seuraavista huviloista: 3, 4 ja 7 (Villa Kristina).Myös 16, 17 ja 28 vaikuttavat hyviltä.
Mökit ja palvelut kartalla. Näistä nyt on Havsviddenin kautta vuokrattavissa 5, 7, 11, 12, 13, 38, 40, 42, 15, 16, 17, 19, 26, 27, 29, 30, 31, 32 ja 33. Tilanne elää ja muutamia muitakin mökkejä on tarjolla Airbnb jne kautta.
Svithuset
Jotkin svithuseista on vuokrattavissa. Pienestä 33 m2 koosta huolimatta niissä on minikeittiö, sauna, kaasutakka, olohuone ja makuuhuone. Sisustus on vaalea ja pohjoismaisen tyylikäs. Kaikista huoneista on upea näkymä merelle ja kaikissa on iso terassi. Varustetaso (sauna, jacuzzi,…) riippuu omistajan valinnoista. Yöpyminen maksaa kolmensadan euron pintaan ja ostaminen reilut 300.000 euroa.




Alhaalta rannasta katsottuna terassit näyttävät hurjilta.
Svithus 30 on hieman ylempänä rinteessä ja siinä on oma jacuzzi. Sen keittiövarustus on suorastaan surkea. Svithus 31 on tosi hyvä, mutta siinä ei ole jacuzzia. Svithus 32 muistuttaa hääsviittiä, ilman jacuzzia. Svithus 33:sta on hyvät maisemat ja sinne on tasainen kulkuyhteys. Tämän hetken suosikkimme olisi Svithus 34 jacuzzilla, mutta sitä ei ollut 2018 enää vuokrattavissa.
Tulevaisuuden suunnitelmia
Uutena ideana on lanseerattu kalliolle sijoittuvat rivarit, joiden hinta on noin 4000€/m2 ja samalla omistaja sitoutuu antanaan sen vuokrattavaksi vähintään kolmeksi viikoksi sesongin aikana. Havainnekuvien perusteella modernit ja tyylikkäät asunnot, mutta ajatus siitä, että vieressä seinän takana rentoutuu/juhlii joku toinen porukka, ei synnytä meille ”tulen ja jään” -omistaksi ideaa. Päivitys 2023: Rivari valmiina ja ei todellakaan meidän juttu olla niin tiiviisti.
Hotelli
Hotellia me emme ole itse testanneet, mutta tavalliset huoneet vaikuttavat ankeilta yöpymiskopeilta ilman merinäköalaa. Sviitin maisemat ja terassit ovat vaikuttavammat, mutta jotenkin tuntuu, ettei niidenkään hinta-laatusuhde kohtaa.
Liikuntaa ja nautiskelua
Rantakalliot ja mäntymetsä tarjoavat mukavat ulkoilumaastot. Ulkoilureitit on merkattu maastoon. Hotellilta voi vuokrata fillarit, soutuveneen tai kanootin. Jos kuntoa riittää, voi vaikka polkaista itsensä Geta bergetille maisemia ihailemaan. Autolla pääsee kokemaan kaikki Ahvenanmaan pääsaaren nähtävyydet vaikka yhdellä päiväretkellä, koska etäisyydet ovat lyhyitä.






Hotellin kylpylässä on sauna, uima-allas ja iso poreallas terassilla. Lisäksi alhaalla rannassa on uimalaiturin päässä pieni sauna. Sesongin aikana on span seinustabaari avoinna ja siitä voi ostaa virvokkeita sekä pientä purtavaa.

Vierasvenelaituri
Tuuliennusteisiin kannattaa tutustua ajoissa ja perillekin päästyä niitä on hyvä seurata. Aallonmurtajan suojaan pääseminen ei aina ole helppoa. Jos pohjoisen puoleinen tuuli on yli 5-6 m/s, tuntuu rantakallioiden ja riuttojen välinen kapea väylä liian uskaliaalta. Kevyemmälläkin tuulella ruoripojan syke nousee, kun yrittää nähdä vastarannalla minimaaliset linjakolmiot. Vaikka veneen saisikin poijuun, ei kannata jäädä aivan laiturin päähään, koska aallonmurtajan päässä vellova ristiaallokko ja virtaukset voivat tehdä olon epämukavaksi.

Augustin vierellä ystävälliset ruotsalaiset, jotka lainasivat sukellusmaskia etsintään ja lopulta pelastivatkin rantautuessa pudonneet aurinkolasit.
Pohjoispuolella varsinaiset palvelusatamat ovat harvemmassa. August Moonin reitti on usein kulkenut Bomarsundin Notvikenistä Havsviddeniin ja sieltä joko Eckerön Käringsundiin tai Maarianhaminan Länsisatamaan. Peruspalvelut ovat sähkö, vesi ja polttoainetankkaus ja yöpymismaksu on kesällä 2018 huikea 44€/yö. Muutama vuosi sitten se taisi olla normaalisti 30 euroa ja heinäkuussa tuplamaksu!
Geta

Getan kylä on hiljainen. Paikalliset kokoontuvat kahville ja parantamaan ahvenanmaata kylän kauppaan. Kauppa on pieni, mutta monipuolinen.
Ainut nähtävyys lienee Getabergen. Kallion laki on 99 metriä meren pinnan yllä. Hyvällä säällä näkyy merelle ja maalle kauas ja huonolla vain lähimmät käkkärät männyt. Jos on autolla liikkeellä, voi tutustua ahieman laajemmin maisemiin. Alla kyläranta venevajoineen.

Suosittelen kahdeksan vuoden kokemuksella Havsviddeniä niin purjehduskohteeksi kuin autolla liikkuville, mutta ravintola- ja hotellisuositus irtoaa suurella varauksella.
Erityistä: Sopii myös kissan tai koiran kanssa reissaaville. Vege tai vegaanikin pärjää mainiosti. Lapsille on paljon toimintaa, jos meri, luonto, uiminen jne. kiinnostavat.
Tulen ja jään: Joka kerta, kun Havikseen on tultu stressiä purkamaan, on mieleen tullut, että täällä pitäisi olla useammin ja pidempään. Plussaa on mahtavat maisemat, tyylikäs ympäristö ja uutta kieltäkään ei tarvitse opetella. Tultu on vähintään kerran vuodessa ja jääminenkin on ollut vakavasti mielessä. Spekulaatioiden ja haaveiden jälkeen hiipii epäilys, että kuluisiko aika ja mitä voisi tehdä, jos oikeasti asuisi talvenkin yli…
Kymmenen visiitin jälkeen uskon, että tulen jälleen, mutta tuskin jään koskaan asumaan. Ilmasto on kuin Suomessa ja asumiskustannukset ovat huikeat. Arki olisi vähän kalliimpaa kuin Manner-Suomessa.
Miten paratiisikriteerit täyttyvät?
”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu noin 7/10, sillä sää on yhtä kurja kuin kotosalla, eläminen saaristoidyllissä hävyttömän kallista ja kulkuyhteydet hankalia.
☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla
☐ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto)
☐ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa
☑ maisema on kaunis
☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla
☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla
☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti
☐ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää
☑ Tulen ja ☐ jään kokemus
Parempi myöhään kuin ei silloinkaan? Pitäiskö olla milloinkaan.
Sain hyvän kuvan olostanne siellä.