Malta

Malta

Maaliskuinen Malta oli virkistävä ja lämmin kokemus Tallinnassa palelemisen sijaan. Välimeri vaikuttaa suuresti Maltan ilmastoon. Talvet ovat leutoja ja kesät ovat polttavan helteisiä. Merituuli viilentää useimpia kesäpäiviä, mutta keväällä ja syksyllä Afrikasta puhaltava Sirocco voi tuoda epämiellyttävän kuumaa ilmaa. Ensin tuntuu että on laskeutunut suureen arabikylään, jossa on loputtomasti poltetun saven värisiä tasakattotaloja. Lähestyessä kaupungien keskustoja, tulee brittiläiset ja italialaiset vaikutteet esiin. Kaikki osaavat vähäsen englantia, ovat ystävällsiä. Kaupoissa ja ravintoloissa on palveluasenne kohdallaan – no, ainakin useimmiten on.

Liikkuminen

Taksi lentokentältä Valettaan  on kohtuuhintainen ja mainittakoot erikoisuutena, että 17€ kyytimaksu maksetaan ennakkoon jo lentoterminaalin taksitiskille. Muutenkin liikkuminen on edullista ja julkinen liikenneverkko kattava. Bussiin 2h lippu maksaa 1,50€ ja sunnuntaisin on tuplahinta. Neljän päivän bussilippu kustantaa 21€. Opastettu kierros taksilla maksaa 20€/tunti ja hinnasta kannattaa sopia/tinkiä ennakkoon.

Grand excelsior

Grand excelsior on mereltä katsottuna jättimäisen suuri rantarinteeseen rakennettu 10-kerroksinen kompleksi. Asiakkaat on pääosin iäkkäämpiä Brittejä. Reklamaatioon ja viestittelyyn hotellijohtajan kanssa päädyttiin, kun hotellin wc-paperi, pyyhe, vesipullo jne täydennyshuolto toimi toisaikaisesti, vaikka superior-huoneen hinta on maltalaisittain korkea 200€ per yö. Kokemuksemme mukaan Grand excelsior hotellia voi suositella vain varuksin. Positiivinen maininta hyvästä brittiläisestä aamiaisesta ja Admiral ravintolan kokin Surazin kanssa yhdessä innovoitu ja toteutettu pasta-annos oli todella herkullista. Kenties parasta pastaa koskaan! Kts ranking sijoitus.

Valletta ja St Giulian

Valletta yllättävän iso kaupunki tai ainakin vaikuttaa sellaiselta, kun se on kasvanut yhteen naapurikylien kanssa. Keskusta on täynnä kirkkoja, kivimuureja ja vallihautoja, hallintopalatseja, joten museofriikeille riittää nähtävää. Kannattaa kiertää niemeke ja St Elmon linnake rantaa pitkin kävellen ja maisemista nauttien.  Ylempi ja alempi Barrakka puutarha on käymisen arvoiset. Kaupunkin halki kulkee pitkä kävelykatu, jonka varrelta löytyy niin merkkituotteet, pikaruokaa kuin museoitakin. St Giulian modernimpi, eurooppalaisempi kaupunki. Rantabulevardi kuin Nizzassa. Erikoisuutena siellä on Kissapuistoja, joissa katukissat saavat ruokaa ja voivat yöpyä turvallisesti.

Marsaxlokk ja Marsascala

Bussiretket lähistölle ovat helppoja. Marsaxlokk idyllinen kalasatama perinneveneineen. Sunnuntaisin rantatorilla on suositut krääsämarkkinat, joista löytyy niin matkamuistoja, mausteita, vaatteita kuin kodintarvikkeitakin. Muulloin on rauhallisempaa. Marsascalan satama veneineen on idyllinen. Rantabaareissa on tarjolla hyvää ruokaa. Suosittelen.

Popeya

Popeya on Kippari-Kallen elokuvakulissi. Liikut elokuvakulisseissa ja voit osallistua ”filmauksiin”. Erinomaisen kaunis lahti ja ihmeteltävää riittääkin useammaksi  tunniksi. Mikäli matkaat bussilla Valettasta, on bussin vaihto Ghadiran kylässä. Lahden poukamassa on kiva hiekkaranta ja siellä viihtyy pidempäänkin kuin bussien odotusajan.

Gozo

Gozo bussilla tunti Malta maisemia ja perään laivamatka 20min.  Huom meno-paluu laivapiletti ostetaan vasta Gozon satamasta. Laivalta voi ostaa ”hop on hop off” bussiin 10€ tiketin. Bussin reitti on tylsä, koska kaikki tiet kiertävät pääkaupunki Victorian kautta. Illan viiletessä bussin katolla tuli suorastaan kylmä. Sininen ikkuna – Blue Window on  romahtanut muutama vuosi sitten, mutta matkailumainoksissa se usein on yhä ehyt. Gozo oli aika tylsä saari, eikä todellakaan reissun  paras kokemus. Cirkewwan satamassa ei jaksettu jonottaa busiin, vaan otettiin taksi, joka tinkaamisen jälkeen puolitti hinnan pariin kymppiin, kun palattiin Vallettaan.

Grotto Azurro

Grotto Azurron on upea ja todella sininen  niin näköalapaikalta ylhäältä kuin pikkuveneelläkin. Veneretki onnistuu, jos merenkäynti on maltillista ja tiketti maksaa vain 7€. Luolassa vesi on  uskomattoman sininen.  Sinisyyden voi testata itse omin käsin luolaretkellä. Veneen kuljettaja kertoo luolan tarinaa aina kun pysähdytään kellumaan.  Suosittelen.

Luolan yläpuolella voit tavata Lawrence Formosan, joka kouluttaa haukkoja ja pöllöjä. Hyvällä tuurilla saat osallistua. Kuvassa Stella istuu vierailijan ranteessa.

Suositus

Suosittelen Maltaa niin purjehduslomakohteeksi kuin kaupunkikohteeksikin, Mikäli haluaa uida ja ottaa aurinkoa, kannattaa varmistaa että hotellissa on allas tai hiekkaranta on lähellä. Erityistä: Vege tai vegaanikin pärjää mainiosti, koska niin italialainen kuin arabi-keittiökin tarjoavat vaihtoehtoja. Saaren ravintoloissa on usein tarjolla myös paikallisilla perinneruokia kalaa, kaniinia ja tietenkin vuohenjuustoa. Malta ei ole lapsille kovin mielenkiintoinen, muttei mahdotonkaan kohde. Tulen ja jään: Olin ennakkoon ajatellut että Malta voisi olla paratiisi, jonne joskus jään asumaan. Siellä on tasaisen mukava ilmasto silloin kuin Suomessa on synkkää ja kylmää. Uutta kieltäkään ei tarvitsisi opetella ja hintatasokin olisi eläkeläiselle sopiva, jos tinkii merinäköalasta. Muutaman keskustelun perusteella kaksi henkeä elää vuokralla ja kokkaa ruokansa noin 1000€/kk. Ei siis huono! Viikon visiitin jälkeen en usko, että tulen tulen toiste, saati jään asumaan. Jokin vaan ei loksahtanut kohdalleen.

Miten paratiisikriteerit täyttyvät?

”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu 7½/10, sillä liikenneyhteydet ovat lentojen varassa ja kesällä ilmasto tuskaisan kuumaa. ☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla ☑ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto) ☑ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa ☑ maisema on kaunis ☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla ☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla ☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti ☐ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää ☑ Tulen ja ☐ jään kokemus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *