Capri – Välimeren helmi

Napolinlahti osa 3/3

Huhtikuussa 2015 vietettiin pidennetty pääsiäisviikonloppu Napolin lahtea kiertäen. Reissattiin nopealla vesibussilla Sorrentosta muutamaksi päiväksi Caprille ja palattiin Napoliin. Pääsiäinen ei  ole paras aika matkustaa katolilaisiin maihin, koska myös Italialaisilla oli vapaata silloin. Sen sijaan kiinalaiset eivät olleet massoittain vielä 2015 liikkeellä.

Caprin lautta Napoliin alle 50min ( n. 17 euroa). Lippu ostetaan rannasta.  Jos on aikaa, kannattaa käydä myös naapurisaarella Ischiassa, jonne lähtee useita lauttoja Napolista sekä yksi lautta/päivä Caprilta n. klo 16.30. Ischia on aidompi kalastajasaari, jonne suuret turistimassat eivät ole vielä löytäneet.

Capri on siisti ja hintava elämys ( pääsääntöisesti 50% kalliimpi kuin Napoli, mutta toisaalta esim taksit eivät huijaa). Rauhallinen eikä tarvitse koko ajan pelätä taskuvarkaita. Bussiliikenne on toimivaa ja samoin funikulaari.

Kauniin saaren matkailuperinteet ovat pitkät. Rooman keisarit Ceasar Augustus ja Tiberius 2000 vuotta sitten rakennuttivat huvilansa saarelle. Hallitsijoiden jälkeen kirjailijat ja taiteilijat hakivat inspiraationsa Caprin upeista maisemista. Nyt voimme kokea saman tutustumalla heidän huviloihinsa (hieman vaatimaton sana kuvaamaan näitä palatseja).

Rannalla oli kiva kävellä ja seurata vesibussilaiturin hälinää tai aistia venesatamien tunnelmia espresso-kuppi ja grappa-lasi kädessä. Kaikki paikalliset eivät puhu englantia, mutta muuttuvat ystävällisiksi muutamasta italian sanasta ja kommunikointikin toimii.

Hotelli

Yhden yön hinta sesonkiaikaan vaihtelee 200-700 euron haarukassa, joten kannattaa matkata esim huhti-toukokuussa tai syyskuussa. Jos aikaa on, hotellia edullisempi vaihtoehto on vuokrata huoneisto tai säästämisen lisksi päästä paremmin sisään paikalliseen menoon b&b -yöpymispaikoissa. Talvikaudella liikenneyhteydet, ravintolat ja hotellit toimivat vain rajoitetusti.

Hotelli Capri inn oli ihan ok majoitus. Hyvä sijainti 200m satamasta. Bussipysäkki oli ulko-ovella ja sängystä näkymä koko Napolin lahdelle. Ystävällinen hotelliisäntä olisi pitänyt parin tunnin privaattiluennon saaresta ellei oltaisi hieman hoputettu. Suosittelen sijainnin vuoksi

Ranskalainen parveke huoneessa ja näkymä Napolin lahdelle aaamutuimaan
Funikulaarin ylätasanne
Funikulaarin yläpäässä voi valita useammasta ravintolasta mieluisimman.
Me poikkesimme samaan ravintolaan kuin Onassis ja Jackie Kennedyn kanssa 50 vuotta aiemmin.
Saaren hintatasosta ja turistien luottokortilimiiteistä kertoo 11.300€ maksava jakku.
Tyypillisin tuliainen lienee Caprin kello eli rannekello jossa on sama kellotaulu kuin kellotapulissa.
Miellyttävän siisti ympäristö. Kyllä ne italialaiset osaavat

Huvila Meren Rannalla

Terassi 330m meren pinnan yläpuolella

Anacaprilla on ”Huvila Meren Rannalla” eli Axel Mynthen Villa san Michele rinteessä 330m korkeudessa. Palatsi kuuluu ehdottomasti nähtäviin kohteisiin. Villa ja sen aivan sanattoman upea puutarha. Jälkikäteen huomaa että puolet matkan kuvista oli otettu yhtenä aamupäivänä Villan tiimoilta. Suosittelen.

Kuja taksiaseman takaa rappusten yläpuolelta vasemmalle
H8uhtikuosta kukkaloistoa
Näkymä puutarhasta
Marmoria säästämättä
Köysirata vie huipulle pilvien ylle

Anacaprilla on mukavia kujia ja kaunnita rakennuksia puutarhoineen. Lisäksi Anacaprilta on myös köysirata vuoren/saaren huipulle. Bussimatka Matinasta Anacaprille kapealla minibussilla on jo elämys. Jos aikaa on, kannattaa vuokrata vene ja kiertää saari ja katsastaa Blue Grotto.

Blue Grotto

Suositus

Suosittelen Capria lomakohteeksi. Todellinen elämys joka kuuluu sarjaan ainakin kerran elämässä.

Erityistä: Vege tai vegaanikin pärjää mainiosti, koska niin italialainen keittiö tarjoaa vaihtoehtoja. Kohde ei ole lapsille kovin mielenkiintoinen, muttei aivan mahdotonkaan.

Tulen ja jään: Capri oli äitini unelma, jonne hän halusi, muttei löytänyt valmismatkaa. En tiedä, mistä unelma oli syttynyt, mutta veikkaan 50-luvun italofilmejä. Uskon, että tulen jälleen lomalle tännepäin. Villa Caprilla olisi taatusti upea juttu, mutta hintataso on vieläkin kohtuuton, vaikkei saari juuri nyt jetset-muodin huipulla lienekään. Tasaisen mukava merellinen ilmasto miellyttää. Italian taitoa ja sanastoa pitäisi kehittää, mutta kieli ei vaikuta mahdotomalta opittavaksi. Hintataso on eläkeläiselle huikea, mutta jos elää vaatimattomasti ja tinkii merinäköalasta niin ehkäpä sittenkin;)

Napolinlahti osa 1/3 Napoli, 2/3 Sorrento ja Amalfi ja 3/3 Capri

Miten paratiisikriteerit täyttyvät?

”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu 8½/10, sillä kauniin paratiisin varjopuoli on huikean korkea hintataso. Talvella ei Välimeren lämpö riitä vaikka valoa olisikin.

☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla
☑ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto)
☐ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa
☑ maisema on kaunis
☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla
☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla
☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti
☑ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää
☑ Tulen ja ☑ jään kokemus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.