Capri – Välimeren helmi

Huhtikuussa 2015 vietettiin pidennetty pääsiäisviikonloppu Napolin lahtea kiertäen. Reissattiin nopealla vesibussilla Sorrentosta muutamaksi päiväksi Caprille ja palattiin Napoliin. Pääsiäinen ei  ole paras aika matkustaa katolilaisiin maihin, koska myös Italialaisilla oli vapaata silloin. Sen sijaan kiinalaiset eivät olleet massoittain vielä 2015 liikkeellä. Capri on pieni, mutta ekan poikkeamisen jälkeen tuntui, että koettavaa jäi paljon. Niinpä toinen pidempi lomailu tähän paratiisiin osui toukokuun 2022 lopulle ”juhlaviikkoihin”. Kaikki oli edelleen yhtä kaunista, siistiä ja turvallisen tuntuista kuin ekallakin kertaa, mutta kenties meitä turisteja on Grande Marinan lähistöllä jo liikaakin.

Caprin lautta mantereelle Napoliin tai Sorrentoon kestää alle 50min (n. 20 euroa). Lippu ostetaan rannan lippukioskeista. Autokin kulkee lautan mukana Caprille talvikaudella, mutta kesällä on rajoituksia. Jos on aikaa, kannattaa käydä myös naapurisaarella Ischiassa, jonne lähtee useita lauttoja Napolista sekä yksi lautta/päivä Caprilta n. klo 16.30.

Marina Grande

Capri on siisti ja hintava elämys (pääsääntöisesti 50% kalliimpi kuin Napoli, mutta toisaalta esim taksit eivät huijaa ja hinta saattaa silti olla neuvoteltavissa). Grande Marinaa ja Caprin kylää lukuun ottamatta, saari on rauhallinen. Liikkuminen on turvallista ja jalankulkuväylät tasaisia eikä siellä tarvitse pelätä taskuvarkaita. Bussiliikenne on toimivaa ja samoin funikulaari.

Kauniin saaren matkailuperinteet ovat pitkät. Rooman keisarit Ceasar Augustus ja Tiberius 2000 vuotta sitten rakennuttivat huvilansa saarelle. Hallitsijoiden jälkeen kirjailijat ja taiteilijat hakivat inspiraationsa Caprin upeista maisemista. Nyt voimme kokea saman tutustumalla heidän huviloihinsa (hieman vaatimaton sana kuvaamaan näitä palatseja).

Marina Grande

Kaikki vesibussit mantereelta ja toisilta saarilta poikkeavat Marina Grandeen. Saarikierrokset pikkuveneillä ja Blue Grotto retket alkavat sieltä. Rannalla on tohinaa ja taksijonot saattavat venyä. Tuhti salaatti, mainio viini ja jälkkäriespresso noin 40€. Rannalla on kiva kävellä ja seurata vesibussilaiturin hälinää tai aistia venesatamien tunnelmia espresso-kuppi ja grappa-lasi kädessä. Lähes kaikki paikalliset puhuvat englantia. Tunnelma on ystävällinen ja kommunikointi toimii.

Caprin kylä

Grande Marinasta voi kävellä serpentiinitietä ylös Caprin kylään tai jos laiskottaa, niin funikulaariin jonottamalla pääsee helpommalla ylös rinteeseen. Kylän ”keskuskadun” Via Roman varrella on bussiasema, jonka kautta kaikki saaren kapeat bussit kulkevat.

Pääsiäisillallinen samassa ravintolassa kuten Onassis ja Jackie Kennedy 50 vuotta aiemmin.
Saaren hintatasosta ja turistien luottokortilimiiteistä kertoo 11.300€ maksava jakku (2015).
Tyypillisin tuliainen lienee Caprin kello eli rannekello jossa on samanlainen kellotaulu kuin kellotapulissa.
Miellyttävän siisti ympäristö. Kyllä ne italialaiset osaavat

Anacapri

Anacaprilla on mukavia kujia ja kauniita rakennuksia puutarhoineen. Kävely on esteetöntä ja autot eivät häiritse. Anacaprin keskustasta nousee köysirata vuoren/saaren huipulle Monte Solarolle. Bussimatka Grande Marinasta tai Caprin kylästä Anacaprille kapealla minibussilla on melkoinen elämys.

Huvila meren rannalla

Anacaprilla on ”Huvila meren rannalla” eli ruotsalaisen lääkäri-kirjailija Axel Mynthen Villa san Michele rinteessä 330m korkeudessa. Palatsi kuuluu ehdottomasti nähtäviin kohteisiin. Villa ja sen aivan sanattoman upean puutarhan hohtoa kuvaa, että puolet ekan matkan kuvista oli otettu yhtenä aamupäivänä Villan tiimoilta. Suosittelen.

Terassi 330m meren pinnan yläpuolella
Opaskartta johdattaa ostoskujalle ja Michelleen
Huhtikuista kukkaloistoa
Näkymä puutarhasta
Mynthe rakennutti marmoria säästämättä

Monte Solaro

Caprin korkeimmalla kohdalla Monte Solarolla on maisematasanne ja Canzone del Cielo ravintola. Sinne johtaa köysirata, jonka lenkki kestää 13 minuuttia ja tuoleja siinä riippuu 158. Lähtö on Anacaprin keskustasta Piazza Vittorian reunalta Seggiovia Monte Solara asemalta. Piletti maksaa 20€ ja on ehdottomasti hintansa väärtti, mikäli on pilvetön päivä. Pilvisellä ilmalla kannattaa harkita meneekö lainkaan. Matkalla voi maisemien ihailun lisäksi tarkkailla paikallisten elämää, puutarhoja ja pihoja, joiden yli rata kulkee. Ylhäällä odottaa huikeat näkymät Napolin ja Salernon lahdelle kuin Caprille ja sen lähisaarille.

Grotta Azzurra

Jos aikaa on, kannattaa vuokrata vene ja kiertää saari ja katsastaa sininen luola. Järjestetyllä saaren ympäriajeluilla on mahdollisuus poiketa Grotta Azzurraan, mikäli jonotus kestää alle tunnin. Varmempaa on maksaa 20 tiketti veneretkestä luolan suulle ja odotella soutuvenettä, johon astutaan yhteysveneen parran yli vaihtelevilla tyyleillä. Soutaja laskuttaa 14€ käteisenä plus erikseen kinutut tipit. Luolan suuaukko on niin matala (korkeus merenpinnasta on 1,3m), että silloin pitää maata notkeasti veneen pohjalla. Luolassa kaikuu ja soutajat kuorolaulavat klassikoita kuten Santa Lucian tai O Sole Mion. Luola on 54m pitkä, 30m leveä ja 15m korkea, vesi on läpiluultavan turkoosinsinistä.

Piccolo Marina

Hotellit

Yhden yön hinta sesonkiaikaan vaihtelee 200-1500 euron haarukassa, joten kannattaa matkata esim huhti-toukokuussa tai syyskuussa. Jos aikaa on, hotellia edullisempi vaihtoehto on vuokrata huoneisto tai säästämisen lisäksi päästä paremmin sisään paikalliseen menoon b&b -yöpymispaikoissa. Talvikaudella liikenneyhteydet, ravintolat ja hotellit toimivat rajoitetusti.

Hotelli Capri inn

Hotelli Capri inn oli ihan ok majoitus (2015 tilanne). Hyvä sijainti 200m satamasta. Bussipysäkki oli ulko-ovella ja sängystä näkymä koko Napolin lahdelle. Ystävällinen hotelli-isäntä olisi pitänyt parin tunnin privaattiluennon saaresta ellei oltaisi hieman hoputettu. Napolilainen aamiainen antoi mainion startin päivään. Suosittelen sijainnin vuoksi.

Ranskalainen parveke Capri Inn hotellihuoneessa ja näkymä Napolin lahdelle aamutuimaan

Hotel Weber Ambassador

Piccolo Marina on rauhallinen ja sen rinteessä on tasokas Hotel Weber Ambassador. Siellä palvelu on ystävällisen huomioivaa, keittiö riittävän laadukas, ettei muualle ole syytä vaivautua, aamiainen hedelmäisen herkullinen, jne. Myös muut asukkaat ovat hyväntuulisia ja intoutuvat keskustelemaan yllättävistäkin aiheista. Hintansa arvoinen! Kts ranking sijoitus.

Tulen ja jään suositus

Suosittelen Capria lomakohteeksi. Todellinen elämys, joka kuuluu sarjaan ainakin kerran elämässä. Vege tai vegaanikin pärjää mainiosti, koska niin italialainen keittiö tarjoaa vaihtoehtoja.

Tulen ja jään: Capri oli äitini unelma, jonne hän halusi, muttei ilmeisesti löytänyt valmismatkaa. En tiedä, mistä unelma oli syttynyt, mutta veikkaan 50-luvun italofilmejä ja lehtiotsikoita aikansa julkimoista. Nyt tiedän, että unelma olisi ollut hänelle täyttymys. Uskon, että tulen jälleen uudelleen. Oma tai edes vuokrattu villa Caprilla olisi taatusti upea juttu, mutta hintataso on kohtuuton, vaikkei saari juuri nyt jetset-muodin huipulla lienekään. Tasaisen mukava merellinen ilmasto miellyttää. Italian taitoa ja sanastoa pitäisi kehittää, mutta kielen perusteet eivät vaikuta mahdottomalta opittavaksi. Hintataso on eläkeläiselle huikea, mutta jos elää vaatimattomasti ja tinkii merinäköalasta niin ehkäpä sittenkin;) Ainakin voisi kokeilla arkea yhden syksyn tai talven tai pidempäänkin, mikäli matkakumppaniani on uskominen ja yleensä on;)

Miten paratiisikriteerit täyttyvät?

”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu 9/10, sillä kauniin paratiisin varjopuoli on huikean korkea hintataso. Talvella ei Välimeren ehkä lämpö riitä vaikka valoa olisikin.

☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla
☑ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto)
☐ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa
☑ maisema on kaunis
☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla
☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla
☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti
☑ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää
☑ Tulen ja ☑ jään kokemus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *