Pompeiji, Amalfi-rannikko ja Sorrento

Napolinlahti osa 2/3

Huhtikuussa 2015 vietettiin pidennetty pääsiäisviikonloppu Napolin lahtea kiertäen. Napolista jäi ristiriitainen kuva roskineen ja tyylikkäine disainineen. Retkikohteet, joista alla enemmin, olivan käynnin tai kenties jopa jäämisen arvoiset.

Pompeiji ja Vesuvius

Circum vesuviana junalla pääsee mukavasti Napolista Pompeijin kautta Sorrentoon. Junamaisemat ei ole Napolin osalta kovin kauniita mutta ehkäpä kuvaavat osittain rujoa aluetta ja paranevat Sorrentoa lähestyttäessä.

Pompeiji ja neljä muuta kaupungia jäivät Vesuviuksen laavan alle vuonna 79 jkr. Kaupunkia on kaivettu esiin 1750 luvulta lähtien ja kaivaukset jatkuvat yhä.
Jokunen ruukku ja marmoripylväs on kaivettu esiin

Pompeijissa on 8km käveltävää ja nähtävää, jos ruukut ja rauniot kiinnostavat.  Pompeijissa kannattaa olla tarkkana, että ostaa ovelta pääsyn museoalueelle eikä jo juna-asemalta opastuskierrosta, johon tarvitaan silti sisäänpääsytiketti.

Vesuvius

Kirkkaina päivina Vesuvius toimii hyvänä maamerkkinä koko lahden alueella.

Pompeijin asemalla voi virkistyä sitruksilla

Sorrento

Taustalla Vesuvius ja Napoli

Sorrento on rauhallisempi ja siistimpi osa Napolin lahtea. Asukkaat olivat ystävällisiä. Kiva kaupunki kujineen ja hienoine rakennuksineen jäi myönteisesti mieleen.

Hyvät ravintolat sijaitsevat vanhassa kaupungissa ja illan kuluessa sinne saattaa poiketa mandolinivirtuuoosi esittämään italo-klassikoita.

Palaja oi tänne armas
Meren laajan rantamille
Tääll on laulut ihannimmat
Lemmen ääni suloisin
Älä hylkää mua Sua rukoillen mä pyydän
Palaja luokseni Sorrentohon

Viilenevä ehtoo ja kutsuvat kujat

Sorrento on sitruunaa täynnä eri muodoissa (jäätelöstä seinälaattoihin). Kannattaa maistaa paikallista Limoncelloa kylmänä. Shoppailija löytää edullisia vaatteita, laukkuja ja kenkiä.

Sorrenton Duomo on ulkopuolelta katsottuna vaatimaton, mutta ehdottomasti pistäytymisen arvoinen
Vesibussit lähtevät Grande Marinasta

Hotellit Sorrentossa

Maisema hotellista Piccolo marinaan

Piccolo marina hotelli on ok;  sijainti aivan venesataman rannassa, Laivaliikenteen meteli ei silti häiritse, mutta aaltojen kumu kuuluu. Ystävällinen emäntä ja tytär hoitavat aamiaistarjoilut. Paras yhteys Marina Piccolo-satamasta ylös kaupungille hissillä.  Hissilippu maksaa 1€, mutta on hintansa väärtti elvyttäjä väsyneille jaloille.

Europa hotellin terassimaisema GRande marinan suuntaan

Myös Europa Hotellin terassilta voi käydä ihailemassa maisemia (maisema, olut ja suolaista purtavaa 6€/annos). Vieressä terassimaisema Marina Piccolan suuntaan

Kissat spagetilla!

Erikoisuutena kirjattakoot, että satamassa on hurjasti kissoja, joita paikalliset ruokkivat keitetyllä spagetilla!

Amalfi

Otos bussin ikkunasta
Uimaranta alapuolella bussin ikkunasta nähtynä

Bussimatka on Sorrentosta Amalfiin on elämys. Mahtavat maisemat on luvassa, jos saa meren puoleiset istumapaikat (oikea reuna). Kannattaa olla hyvissä ajoin juna-asemalla, josta bussi lähtee, ettei joudu seisomaan kahta tuntia.  Liput ostetaan ennakkoon Sorrenton juna-aseman sivukioskista.

Positano
Rantatie kulki kallion reunalla
Sumu pilasi maisemat

Paluu vaikka yhteysaluksella joka poikkeaa Positanon rannassa ja matkalla näkee myös Caprin postikorteista tutut kivimuodostelmat. Osta lippu yhteysalukseen rantalaiturin kioskeista. Älä luota koskaan ensimmäisiin lippumyyjiin, vaan tarkista saatavuus kilpailijoilta ja muista kojuista. Toiset joko valehtelevat sumeilematta tai ovat tietämättömiä kilpailijoiden tarjonnasta/aikatauluista.

Jos sattuu kirkas päivä, luvassa on upeita  valokuvauksellisia maisemia. Meillä oli huonompaa sääonnea ja rinteiltä valuva sumu hieman pilasi näkymää.

Capri ja Ischia

Capri on niin hieno saari, että ansaisisi on matkansa tai ainakin oman tarinansa. Ensikerralla on nähtävä aito kalastajakyläsaari Ischia

Suositus

Suosittelen Sorrentoa, Amalfi-rannikkoa ja Capria lomakohteeksi kuin kaupunkikohteeksikin.

Erityistä: Vege tai vegaanikin pärjää mainiosti, koska niin italialainen keittiö tarjoaa vaihtoehtoja. Kohde ei ole lapsille kovin mielenkiintoinen, muttei aivan mahdotonkaan.

Tulen ja jään: Uskon, että tulen jälleen lomalle tännepäin. Amalfi-rannikon kylät olivat kauniita, mutta tulisiko niissä aika pitkäksi pidemmän oleskelun aikana? Jäljelle jää siis Sorrento, joka voisi olla paratiisi, jonne joskus jään asumaan. Siellä on tasaisen mukava merellinen ilmasto. Italian taitoa ja sanastoa pitäisi kehittää, mutta kieli ei vaikuta mahdottomalta opittavaksi. Hintataso on eläkeläiselle korkeahko, mutta jos tinkii merinäköalasta niin ehkäpä…

Napolinlahti osa 1/3 Napoli, 2/3 Sorrento ja Amalfi ja 3/3 Capri

Miten paratiisikriteerit täyttyvät?

”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu 8½/10, sillä kauniin paratiisin varjopuoli on korkeahko hintataso. Talvella ei Välimeren lämpö riitä vaikka valoa olisikin.

☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla
☐ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto)
☑ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa
☑ maisema on kaunis
☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla
☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla
☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti
☑ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää
☑ Tulen ja ☑ jään kokemus

One Reply to “Pompeiji, Amalfi-rannikko ja Sorrento”

  1. Amalfin rannikolla lomailtiin taannoin. Asuttiin Maorissa ja liikuttiin ympäristössä aika laajasti. Caprilla käytiin tietysti. Oli helppo liikkua pienillä laivoilla kylästä toiseen pitkin rannikkoa. Positano oli ihana kylä. Sieltä löytyi mm Positanon muotia mikä oli ihan ona juttunsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.