Haapsalu

Haapsalussa on viehkoa puutaloidylliä menneeltä ajalta, piispanlinnan rauniot, kukkeat puistot, uimarantoja ja kylpylöitä. Jos verrokkia hakee Suomesta niin lähinnä mieleen tulevat Tammisaari tai Naantali. Sinne on parin tunnin ajomatka Tallinnasta tai pitkä kesäinen purjehduspäivä vaikkapa Hangosta. Aikoinaan se oli venäläisen aristokratian suosima kesänviettopaikka ja nykyisin se on tunnettu monista kansainvälisistä festivaaleistaan ja ravintoloistaan.

Sesonkiaikaan kaupunki kuhisee turisteja ja sesongin ulkopuolella osa ravintoloista on suljettuina. Milloin siis? Kesällä ehdottomasti, jos pitää uimarannoista. Afrikka-ranta (viroksi Aafrika rand) oli aikoinaan kaupungin ykkösranta, mutta sille on tällä vuosisadalla ilmaantunut kilpailijoita, kuten Vasikaholmi ja lähellä rautatieasemaa ja kylpylähotelli Fra Mare Thalassoa sijaitseva Paralepa rand.
Blues viikonlopun aikana hotellit ovat varattuja ja kaikki baarit täynnä bluesin tai festareiden ystäviä.

Valgedaami näyttäytyy elokuussa täyden kuun aikaan

Haapsalun tuomiokirkon eteläseinään rakennetun pyöreän kastekappelin ikkunalle ilmestyy elokuun täydenkuun öinä naisen hahmo. Tuota hahmoa on alettu nimittää Valkeaksi Neitsyeksi. Kuinka niin, ja miksi tuo nainen on jo vuosisatoja näyttäytynyt kappelin ikkunassa, kertoo legenda seuraavasti: ”Keskiajalla, Saarenmaan-Läänemaan piispan hallitessa, piti kaikkien tuomioherrojen säntillisesti luostarin sääntöjen mukaan elämään ja naisilta oli piispanlinnaan astuminen kuolemantuomion uhalla kielletty. Vaan sattuipa niin, että muuan tuomioherran ja neitosen välille syttyi palava rakkaus. Nuorten toistensa läheisyyttä kovin ikävöiden, toi tämä tuomioherra neitosen pojaksi puettuna kirkkokuoroon laulajaksi. Kauan säilyikin tämä salaisuus, vaan eräänä päivänä itsensä julki petti. Piispan tuomio oli ankara: Tuomioherra heitettiin linnan tyrmään kuolemaan nälkään ja neito muurattiin elävältä kesken olevan kastekappelin seinään. Monta päivää oli nuoren naisen vaikerointi kuulunut ennen kun sammui. Vaan hänen henkensä ei pääsyt rauhaan ja käykin nyt jo vuosisatoja kastekappelin ikkunalla rakasta miestään surren

Retket ja toimintaa

Kävelyä Piispanlinnan pihalla ja valleilla

Raunioden keskellä on mukava ulkoilla ja ihailla vihreää linnan puistoa ja sisäpihaa.. Linnan historia alkaa 1200-luvulta ja linnoitus saavutti lopullisen suuruutensa vuosina 1515–1527. Tuolloin sen pinta-ala oli yli 30 000 neliömetriä, seinien paksuus jopa 1,8 metriä ja korkeus oli yli 10 metriä. Linnan länsisivulla on 29 metriä korkea vartiotorni 1200-luvulta. Sitä on käytetty myöhemmin kellotornina. Linnan muureja korotettiin myöhemmin 15 metriin asti. Linna vaurioitui pahoin sodissa 1558–1582 ja 1710 Venäjä valloitti Viron ja linnan muurit tuhottiin osittain.

Euroopan kaunein rautatieasema ja -museo

Kylpyläkaupunkiin mieltynyt Venäjän tsaari tuki rakennusideaa ja auttoi aseman toteutuksessa. Asemarakennus on neljäosainen: matkustajasali, imperaattoripaviljonki (nyk. museo), niitä yhdistävä katos ja ainutlaatuinen 216 m pituinen katettu laituri, jotta tsaari seurueineen ei joutuisi sateeseen. Junia sinne ei saavu, joten vanhaa rataa voi hyödyntää pyöräillen (googlaa Läänemaan terveystie).

Rantapromenadi

Romanttisen rantapromenadin varrella sijaitsee Viron kauneimpiin puurakennuksiin kuuluva Kuursaal. Haapsalulle antaa leimansa myös 200 vuotta jatkunut kylpyläkulttuuri.
Rannalla on venäläisen säveltäjän Pjotr Tšaikovskin muistokivi ja penkki. Hän vietti Haapsalussa lomaa vuonna 1867 ja Šokolaadi-promenadilla hänellä oli tapana ihailla auringonnousua ja joutsenia. Penkki on varustettu kaiuttimilla, joista voi kuunnella otteita tuotannosta ja tietoa säveltäjästä.

Puutalokierros kapeita kujia pitkin

Haapsalu on viehättävä pikkukaupunki, jonka kapeat kadut, romanttiset puutalot ja pikkuriikkinen kaupungintalo hurmaavat ulkoilijan. Vastaasi voi kävellä seurustelunhaluinen kissa tai voit ihailla huolitellusti pinottuja halkoja vajan seinustalla. Idylliä täydellistää niin narulla kuivuvat pyykit kuin koivuhalon tuoksuinen savu.

Kuursaal ja sen ruusutarha

Kesäravintola Kuursaaliin voi poiketa leivoskahville tai kevyelle keitolle lounasaikaan tai hyvällä tuurilla illalla kuulemaan jazzia tai bluesia. Sen edustalla on upea rosario.

Baarikierros

Kesällä melkein joka rakennuksen kyljessä on olutterassi. Osasta saa myös lounasta.

Vormsi ja Hiiu

Päiväretki Vormsin saarelle vaatii aikaisen herätyksen ja meiltä saari jäi kokematta, kun ensin riekuttiin yössä ja sitten nukuttiin pahasti pommiin. Hiiunmaa on on ehdottomasti vierailun – kenties jopa pidemmän sellaisen – arvoinen ja siitä onkin jo juttua Hiiunmaa -artikkelissa.

Roosta puhkekeskus

Haapsalusta 40km pohjoiseen on viihtyisän oloinen Roostan lomakylä. Upeat rannat ja kohtuullisen vuokramökit tarjoavat vaihtoehdon Haapsalussa yöpymiselle. Ravintola oli siisti ja ruoka hyvää. Sieltä voi jatkaa matkaa pohjoiseen katsomaan Dirhamin satamaa.

Dirham

Dirhamin venesatama on tuulille avoin, vaikkakin aalloilta suojassa. Rannalla on majoitusta ja kalakahvila. Melko verkkainen tunnelma ainakin loppukesästä. Hiekkarannat ovat kutsuvat ja upeat.

Hotellit

Fra Mare Thalasso on kävelymatkan päässä keskustassa. Siisti kylpylähotelli ja ystävällinen ravintola.

Herman on keskustan kahvio, jonka yläkerrassa tarjolla pienimuotoista majoitusta. Kannattaa kokeilla pelkästään kahvioherkkujen ja sijainnin vuoksi.

Hapsal: Kolme melko hintavaa vuokramökkiä, jotka on hyvin varustettu. Tilava, mutta hieman sokkeloinen. Kaksisaunaa, joista toinen turkkilainen höyrysauna.
Keskustaan on matkaa, joten osta jääkaappi täyteen kerralla. No, kyllähän taksi toi iltalimua juuri ennen kauppojen sulkeutumista, kun kekattiin kysyä. Omat halot kannattaa ostaa joltain huoltamolta, jos haluaa kylpytynnyrin kuumaksi ja säästää muutaman euron per klapinippu.

Suositus

Luonto on samantyyppinen kuin Saaren– ja Hiiunmaalla. Hyviä uima- ja surffirantoja riittää. Vierasvenesatamista Dirham on ok yöpymiseen ja Haapsalun satama muutaman päivänkin oleiluun. Vedet ovat matalia ja tuulen suojaa on harvoin tarjolla.
Pyöräreittejä on riittävästi, maasto on tasaista ja tarjolla on muutamia mainioita pistäytymiskohteita. Lapsille on rannoilla ja kylpylöissä vesiliukumäkiä ja viihdykettä. Majoituksen osalta edullisimmat vaihtoehdot saattavat tuottaa pettymyksen. Vege pärjää Haapsalussa mainiosti, mutta rannikon pienemmissä kylissä voi olla haasteita.

Tulen ja jään

Pistäytyminen on virkistävää, mutta entä pidempi asuminen? Puutalokeskustan idyllissä on jotain viehkoa ja kiehtovaa. Hintataso on eestiläisittäin ok, eli alle Tallinnan ja mutta sisämaan maaseutua korkeampi. Toisaalta kesäiset turistimassat ärsyttävät suunnattomasti ja jokin sanoin selittämätön jättää kokonaisuuden etäiseksi ja viileäksi. Ei siis jatkoon, vaan tuleminen Haapsaluun on hauskempaa kuin jääminen.

Miten paratiisikriteerit täyttyvät?

”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu 7½/10, sillä ilmasto on kuten Suomessa, kaikki on kaukana ja kaikesta viehkoudesta huolimatta jotain uupuu.

☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla
☐ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto)
☑ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa
☑ maisema on kaunis
☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla
☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla
☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti
☐ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää
☑ Tulen ja ☐ jään kokemus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *