Öölanti – Öland

Öölanti – ruotsalaisten suviparatiisi

Öölanti yhdistyy mantereeseen komealla 6km pituisella sillalla, joka onkin ensimmäinen nähtävyys automatkalla. Sillan keskikohta on yli 40m korkeudessa, joten isommatkin purjepaatit mahtuvat sen alittamaan.

Byxelkrok

Byxelkrogin aallonmurtajan suojassa on vierasvenesatama, karavaanarikenttä ja sieltä pääsee autolautalla Oskarshamniin. Kalastajakylä on nykymuodossaan selkeästi turismin varaan rakennettu ja talven pohjoistuulien puhaltaessa lienee hiljaista. Ravintolat ja matkamuistokrääsäkaupat sopivat maisemaan muistuttaen kalastajakylän perinteistä kalavajatyyliä. Hieman kauempana on hiekkaranta.

Tarjolla on  Useampi kalaravintola (kaikissa tarjolla toki muutakin…) ja yksi pizzeria. Heinäkuussa asiakkaita riitti joka paikkaan, mutta silti tunnelma oli leppoisa ja auringon laskiessa oli hiljaista.

Vakuuttavin menu oli Alissalla joka tarjosi selkeästi asetellut kala ja kasvisherkut. Kaikki kolme tarjoilijaa olivat tosi ystävällisiä ja jaksoivat hymyillä ja jutella  meidän kanssa. Kävimmekin kahtena iltana testaamassa eri annokset, kun oli niin herkullista. Suosittelen!

Byxelkrog Marina Sea Resort

Suvella 2018 kierrettiin Öölannin pohjoisosia. Bookattiin kaksio merinäköalallla Byxelkrogista pariksi yöksi. Huoneet olivat siistiä ikea-tyyliä. Allakerran ravintola aukesi vasta puolelta päivin, joten aamiaista ei ollut tarjolla. Onneksi lyhyen kävelymatkan päässä on ICA, josta sai jääkaappiin aamiastarpeet ja olisihan esim Alissa tarjoillut aamiaisbufeen.

Pohjoisranta

Kivikkoinen pohjoisranta kalavajoineen oli pohjoistuulen nostattamilla aallokoilla vaikuttava näky.  Tie on aivan meren rannassa ja matkalla on muutama pysähdyspaikka maisemien ihailuun.

Långe Erik vahtii Pohjoiskärkeä. Maisema niin merelle kuin laguunille käymisen väärtti.

Borgholm,  Solliden ja Rälla

Borgholm oli mukava pikkukaupunki kävelyostoskatuineen.

Borgholmin vieressä sijaitsee Borgholmin linna (Borgholms slott) tai ennemminkin linnan rauniot. Linna oli muutettu taidenäyttelytiloiksi, jossa oli modernia (sisä)tilataidetta. Kohteen luokittelisin tylsäksi kivikasaksi, jota taide ei saa kiinnostavaksi.

Edellistä mielenkiintoisempi kohde on Sollidenin linna, jota hallinnoi prinsessa Victoria. Sen hulppeassa puutarhassa järjestetään joka heinäkuun 16. päivä prinsessan synttärikonsertti, josta voi nauttia meilläkin tv:n välityksellä.

Linnoista etelään  noin 10km pitää mainita Rälla, jossa vanhassa kansakoulukahvilassa on tarjolla  suussa sulavat vohvelit ja ystävällistä palvelua.

Suositus

Suosittelen Öölantia niin purjehduskohteeksi kuin autolla  liikkuville.

Erityistä: Sopii myös kissan tai koiran kanssa reissaaville. Vege tai vegaanikin pärjää mainiosti. Saarella on tarjolla nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille. Lapsille monta puuhamaata ja uimarantaa

Tulen ja jään:  Periaattessa Öölanti voisi voisi olla paratiisi jonne joskus jään asumaan. Idyllinen ympäristö ja uutta kieltäkään ei tarvitsisi opetella. Rauhallista varmasti turistisesongin ulkopuolella ja toisaalta Kalmarin palvelut bussimatkan päässä.

Näin toisen visiitin jälkeen uskon, että tulen jälleen, koska eteläosa jäi tällä kertaa katsastamatta.  Tuskin jään koskaan kuitenkaan asumaan.  Ilmasto on liian samanlainen kuin Suomessa. Asumiskustannukset, ruoka ja arki ovat  Suomen hinnoissa.

Miten paratiisikriteerit täyttyvät?

”Tulen ja jään” paratiisipiirteistä toteutuu noin 7/10, sillä sää on yhtä kurja kuin kotosalla, eläminen varsin kallista ja etäisyydet pitkiä.

☑ uuden kielen oppii kohtuullisella vaivalla tai pärjää nykyisillä taidoilla ☐ on valoisaa ja lämmintä (sekä ihmiset että ilmasto) ☐ on kohtuuhintainen arki ja toisaalta on luksusta tarjolla sitä kaivatessa ☑ maisema on kaunis ☑ elo on verkkaisen rauhallista, ja silti aktiviteetteja on tarjolla ☑ herkullista ruokaa (myös vegeä) on tarjolla ☑ tuntuu turvalliselta liikkua ja elää vapaasti ☐ on hyvät liikenneyhteydet, jos välillä kypsyttää ☑ Tulen ja ☐ jään kokemus

2 Replies to “Öölanti – Öland”

  1. Älä
    Öölannissa en ole koskaan käynyt, Gotlannissa sen sijaan olen asunut. Gotlanti on kyllä ruotsalaisten kesäparatiisi nro 1. Kuninkaalliset viettävät aikaansa Öölannissa joten siitä se saari parhaiten tunnetaan.

    1. Gotlannin parhaat maisemat ovat Fårön pohjoisranta ja pääsaaren eteläranta. Visby on kesäaikaan liian täynnä turisteja. Pitääkin joskus ottaa aikaa ja katsastaa vanhat valokuvat sieltä ja palauttaa muutaman reissun kokemukset mieliin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *